小岩の二世帯住宅

 

築30年ほどの木造住宅を、親子二世帯のための住まいとしての改修する計画です。それまで暮らしてきた家の佇まいはそのままに、柱や耐力壁の位置や屋根の形状、開口の位置等の条件を整理ながら新たな住まい方を模索する事になりました。

 

工事に先立って、内部は柱と梁を残して全て解体しています。フルスケルトンにした事で躯体の状況が顕になりました。新耐震基準で計画されているものの補強金物や耐震壁などに不足も散見されましたので、新規に金物を設置すると共に耐震補強を行い現行法規に適う構造体に再生させていきます。

 

元々1階には家族の集まるLDKが配置された比較的大きな空間、2階には寝室や子供室等の個室群が乗っている一般的な構成の2階建住宅でした。それを1階に親世帯、2階に子世帯に割振ります。

1階の親世帯は、既存のレイアウトをなぞりながらコンパクトに生活空間を組合わせていきます。

2階の子世帯は今後家族が増えていく世代であるため、ともすると窮屈に感じる懸念がありましたが、立体的に気積を確保する事で空間の広がりが感じられる様になります。既存の耐力壁や小屋組みは極力変更をせず、吹抜けや天井を高い部分をつくり、既存構造躯体を縫う様に空間を繋いでいきます。

 

「開けてみないとわからない。」木造のリノベーションは予期せぬ状況の連続で、その場その場で即答を求められます。あらかじめ予測していた部分に即興的に組み立てられていった部分が重なり合う事で生まれる新しい場所。新築とはちがったリノベーションの面白さが、そこにあると思います。

 

 

House in Koiwa

The plan is to repair the wooden house which has been built for about 30 years as a residence for the two families of parents and their child’s family. We decided to keep the appearance of the house where people have lived until then as it is and look for a new dwelling style with arranging the conditions of pillar position, bearing wall position, roof shape, and opening position etc. 

Before the construction, we take all the things except the pillars and beams of the house inner part to pieces. The condition of the house body was revealed by leaving the house skeleton. As the shortages of reinforcing metal and antiseismic wall etc. were found in spite of being planned by new earthquake resistance standards, we change the house into the structure conforming to the prevailing laws and regulations by conducting the seismic strengthening as well as setting metal fittings anew. 

Originally, the house has the relatively large space where LDK in which the family gathers was arranged on the first floor and single rooms such as bedrooms and child’s rooms on the second floor, and it was the two-storied house which has the general structure. We allocate the parents’ household to the first floor and the child family’s household to the second floor. On the parents’ household on the first floor, we combine the living space compactly with following the existing layout. On the child family’s household on the second floor, the number of the family will increase in the future, so there was the worry to feel narrow in that case. However, they can feel the expanse of the space by securing air volume sterically. We don’t change the existing bearing walls or truss as much as possible. We create some wellholes and a ceil at the upper part and connect the spaces like weaving the existing body structure. 

概要

所在地:東京都江戸川区

主要用途:2世帯住宅・リノベーション

構造:木造 地上2階

施工:(株)DAISHU

撮影:上野与

​掲載:『domus』(web magazine)

Copylight KAWAKUBO TOMOYASU Architects & Associates all right reserves